Glisemik İndeks Nedir?
Glisemik indeks, karbohidrat içeren besinlerin kan şekerini etkileme hızlarına göre sınıflandırılmalarını sağlayan bir veridir. Bu veri dikkate alınarak besinlere 0 ve 100 arasında değerler verilir.
Glikozun kan şekerini çok hızlı yükseltme özelliği nedeniyle değeri 100’dür. Yavaş sindirilen ve kan şekerini yavaş yavaş yükselten besinlerin glisemik indeks değerleri düşüktür. Düşük glisemik indeksli besinler, kan şekeri düzeylerinin kontrol altına alınmasına ve enerjinin korunmasına yardımcı olur. Hızlı emilen ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olan besinlerin glisemik indeks değerleri yüksektir. Düşük glisemik indeksli besinlerle beslenmek, kan şekeri düzeylerinin dengelenmesine yardımcı olabilirler.
Kan şekerinin ayarında gıdanın glisemik indeksi kadar glisemik yükü de çok önemlidir. Glisemik indeksi yüksek gıdaların kan şekerini çok hızlı şekilde artırdığını ifade etmiştik. Ancak glisemik indeksi düşük gıdaları da çok fazla tüketirsek bunlar da yüksek olan gıdalar gibi kan şekerini artırmaktadır. Bu bağlamda glisemik indeksi yüksek gıdalara dikkat etmenin yanı sıra miktarlarının da iyi ayarlanması gerekmektedir. Yenilen gıdanın miktarı ölçülü ve dengeli olmalıdır.
Bazı durumlarda gıdaların glisemik indekslerinde değişiklik olabilir, bu durumlar;
Gıdaların yapısında bulunan maddelere ve miktarlarına bağlı olarak,
Besinlerin depolanma süresine bağlı olarak,
Gıdanın pişirilme süresine ve pişirilme yöntemine göre,
Yiyeceklerin hazırlanma aşamalarında görmüş olduğu işlemlere göre, Düşük glisemik indeksli besinleri sıklıkla tercih etmek sağlıklı bir yol gibi gözükse de, aslında yapılması gereken glisemik indeks kavramını sağlıklı beslenme kavramı ile bir araya getirmektir.