Araba Neden Yağ Yakar?
Araba motorunun yağ yakması araba kullanıcıları tarafından sık karşılaşabilecekleri durumlardan birisidir. Motor yağı motor içerisinde pistonların alt kısmında bulunur. Motor yağının asıl görevi, pistonların kayganlaşmasını sağlayarak daha rahat hareket etmelerini sağlamaktır. Pistonların üst kısmında ise yakıt hava karışımı bulunmaktadır. Pistonların altında bulunan yağ eğer üst kısma çıkar ve yakıt hava karışımına karışırsa bu durumda yağ da yanmaya başlar.
Arabanın yağının eksilmesi, yani motorun yağ yakması durumunda bunu anlamanın en kolay yolu, egzozdan çıkan dumanı incelemektir. Çünkü her egzoz dumanın renginin bir anlamı vardır. Eğer egzozdan mavi duman çıkıyorsa motor yağ yakıyor demektir. Ayrıca gri duman da yağ yakmanın habercisi. Motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa yağ yakmadan bahsedilebilir. Motor üflemesi olarak adlandırılan bu durum, araç sıcakken gözlemlenir ve pistonların aşınıp aşınmadığının da öğrenilmesini sağlar. Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorda yağ eksilmesi var demektir.
Yağ yakmanın, yağın kendisiyle genellikle doğrudan bir ilgisi yoktur. Daha çok, parçaların aşınması ve yağın bu yolla başka bir bölüme sızması asıl sebeptir. Bu nedenle yağ yakmayı önleyen katkı maddeleri kullanmak, çok etkili bir yöntem değildir. İkinci el veya sıfır arabalarda yağ eksiltme problemi arabanızın tam performanslı olarak çalışmasına engel olan ve diğer ekipmanlara da aynı şekilde zarar verebilecek bir problem olduğu için ihmal edilmemesi gerekmektedir. Yağ eksilen veya diğer bir deyişle çok daha fazla yağ yakan araçlarda sürüş konforu ve performansta gözle görülür bir azalma meydana gelmektedir.